fbpx
 

Verstandskies trekken

Verstandskiezen zijn de laatste kiezen die achter in de mond doorkomen. Dit gebeurt gemiddeld tussen het 18e en 25e levensjaar. Vaak leiden verstandskiezen tot problemen aan het gebit, zoals pijn of irritatie in de mond. Daardoor worden ze vaak verwijderd. Indien uw verstandskiezen niet helemaal doorkomen, scheefgroeien of u last heeft van pijnlijke klachten, kan de tandarts u adviseren om de verstandskies te laten trekken. Wij informeren u graag meer over een verstandskies trekken en wat hier allemaal bij komt kijken. Zo bent u goed voorbereid op de behandeling die u kunt verwachten.

Wanneer een verstandskies trekken?

Er zijn verschillende redenen voor het laten trekken van een verstandskies. Zo is het goed schoonhouden van de verstandskies niet gemakkelijk, doordat deze achterin het gebit doorkomt. Door de verstandskies niet goed te poetsen, kan het leiden tot gezwollen weefsel. Dit doordat bacteriën de ruimte krijgen om te nestelen. Andere redenen zijn pijn of scheefgroei van de kies. Het gevolg van een scheefgroeiende verstandskies is dat de omliggende kiezen hierdoor ook beschadigen of scheef worden getrokken.

Om er zeker van te zijn dat uw verstandskies getrokken moet worden, neemt de tandarts een röntgenfoto van uw gebit. Aan de hand van de ligging van uw wortels wordt er waargenomen of de verstandskies wel of niet uit voorzorg moet worden verwijderd. Is de verstandskies makkelijk te trekken, dan kan dit worden gedaan door de tandarts. Indien de wortels te diep zitten of scheef groeien, wordt u doorverwezen naar een kaakchirurg, Dit om een kans op infecties te voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Uw verstandskies wordt, afhankelijk van de diepte van de wortels, door een tandarts of kaakchirurg verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling worden uw gezondheidsproblemen en eventuele medicijngebruik in kaart gebracht.

De verstandskies wordt onder plaatselijke verdoving getrokken. Zodra de verdoving is ingewerkt, wordt het tandvlees geopend en de verstandskies eruit getrokken met een tang. U zult door de verdoving geen pijn ervaren tijdens het verwijderen van de verstandskies. Wel kunt u druk ervaren. Nadat de verstandskies eruit is getrokken, maakt de tandarts of kaakchirurg het gebied grondig schoon. Daarna wordt afhankelijk van de grootte van de wond bepaald of deze moet worden gehecht of niet. Is dit niet nodig, dan krijgt u een gaasje mee om de wond dicht te drukken. Moet uw wond wel worden gehecht na het verwijderen van de verstandskies, dan plannen wij een vervolgafspraak in om later de hechtingen eruit te halen.

De eerste uren na de behandeling moet u zware activiteiten of plat liggen voorkomen. Dit geldt ook voor roken en het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Ook kunt u na de behandeling niet zelf naar huis rijden.

Pijnklachten na behandeling

U kunt een paar uur na het trekken van de verstandskies napijn ervaren. Belangrijk is om na de behandeling pijnstillers in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. Deze krijgt u op recept mee van de tandarts. Wij adviseren om de dagen na het trekken van de verstandskies rust te houden en lichamelijke inspanning te vermijden. Krijgt u na de behandeling last van koorts (vanaf 39 graden), toenemende pijn na vier of vijf dagen of een bloedende wond? Neem dan contact op met de tandarts. Die kijkt dan naar uw mond en probeert vast te stellen wat er aan de hand is, zodat u niet langer met deze klachten blijft rondlopen.

Kosten verstandskies trekken

De kosten van een verstandskies trekken zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk welke handelingen uitgevoerd dienen te worden voor de behandeling en door wie de behandeling wordt gedaan. Wij geven u op deze pagina meer informatie over de kosten van een verstandskies trekken.

Verstandskies trekken bij Praktijk de Mond?

Ervaart u pijnlijke klachten en wilt u uw verstandskies laten trekken? Dat is mogelijk bij Praktijk de Mond. Dit is echter wel afhankelijk van de diepte en groei van de wortels in uw gebit of het mogelijk is bij onze tandartsen. Liggen de wortels wat gecompliceerder? Dan sturen wij u door naar een kaakchirurg. U kunt online een afspraak bij ons maken voor een consult betreft uw verstandskies. Heeft u enkel een vraag? Dan kunt u deze stellen in ons contactformulier. Praktijk de Mond helpt u graag met het behouden van een gezond gebit!


    OchtendMiddag
    OchtendMiddag
    OchtendMiddag
    OchtendMiddag

    De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

    * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)