fbpx
 

Ontstoken tandvlees

Wanneer er sprake is van ontstoken tandvlees, heeft uw tandvlees vaak een rode kleur, is het gezwollen en bloedt het sneller tijdens het tandenpoetsen. Daarom wordt er altijd gezegd: gezond tandvlees bloedt nooit. De beginfase van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Als het ontstoken tandvlees zich in een verdere fase bevindt, wordt er gesproken over parodontitis.  

In het geval dat u last heeft van een ontsteking aan uw tandvlees, voelt uw tandvlees tijdens het poetsen en stokeren geïrriteerd en pijnlijk aan. Bij ontstoken tandvlees hoeft u niet altijd zichtbare klachten te ervaren. Indien u wel last heeft van zichtbare klachten, kunt u de klachten herkennen aan bloedend, rood en/of gezwollen tandvlees. U kunt voor deze klachten terecht bij Praktijk de Mond.

Denkt u last te hebben van ontstoken tandvlees en vraagt u zich af wat u hiertegen kunt doen? Wij helpen u graag.

Ontstaan van ontstoken tandvlees

De oorzaak van ontstoken tandvlees zijn bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje van speekseleiwitten en bacterie massa op de tanden en de kiezen. Dit laagje is nauwelijks zichtbaar. De tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vast gaat zitten aan de tanden en de kiezen. Vervolgens wordt hier weer een nieuwe laag van tandplak gevormd. Daarbij is ontstoken tandvlees een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Teruggetrokken tandvlees komt dan ook niet meer terug. Wanneer u last heeft van terugtrekkend tandvlees, krijgt u gevoelige tanden. Een ontsteking aan het tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne. Daarom is het belangrijk om een goede mondgezondheid te waarborgen.

Kenmerken ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is niet altijd te zien en geeft zelden pijnklachten. Indien het wel te zien is, kunt u een tandvleesontsteking herkennen aan rood, slap, gezwollen en/of bloedend tandvlees tijdens het tanden poetsen. Een vieze smaak in de mond of een slechte adem kan ook duiden op ontstoken tandvlees.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Sommige mensen vragen zich vaak af wat zij kunnen doen tegen ontstoken tandvlees. Wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees, kunt u het beste snel naar de tandarts gaan. De tandarts zal u dan adviseren wat u het beste kunt doen tegen een tandvleesontsteking. Als u het op tijd signaleert, is een goede mondhygiëne vaak al voldoende om het probleem op te lossen. Daarbij dient u uw tanden meer dan twee keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen en de ruimtes tussen uw tanden te reinigen met stokers, ragers of flossdraad.

Ontstoken tandvlees behandelen bij Praktijk de Mond

Denkt u ontstoken tandvlees te hebben en ervaart u een of meerdere van de bovengenoemde klachten? Dan staat het team van Praktijk de Mond voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd in tandheelkunde en helpen u graag bij het realiseren van een gezond en mooi gebit. Verder kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, zodat u direct een afspraak met ons kunt maken. Samen zorgen wij voor een goede mondgezondheid!