fbpx
 

Tandsteen verwijderen

Tandsteen is een verharding van tandplak dat op plekken ontstaat waar men moeilijk bij kan komen met tanden poetsen. Tandsteen kan op de tandvleesrand of tussen/onder het tandvlees ontstaan. Het is meestal niet zichtbaar, doordat het ongeveer dezelfde kleur heeft als uw tanden. Wel kan het voorkomen dat een tand een gele of donkere verkleuring krijgt, wat wijst op tandsteen. Wanneer er bij uw gebit sprake is van tandsteen kunt u dit niet zelf verwijderen door alleen uw tanden goed te poetsen. Dit dient in dat geval weggehaald te worden door een tandheelkundige. Laat u dit niet doen, dan kan het tandsteen uw tandvlees aantasten en leiden tot ontstekingen. Ook kan het sneller zorgen voor gaatjes. Wanneer u klachten denkt te hebben die duiden op tandsteen, is het dus raadzaam dit snel te laten behandelen.

Behandeling tandsteen verwijderen

Een tandarts of mondhygiënist kan uw tandsteen verwijderen. Hier zijn twee verschillende manieren voor. Zo kan de tandarts of mondhygiënist het tandsteen verwijderen door middel van een haakje. Met dat haakje wordt het tandsteen als het ware weggekrabd. Een andere mogelijkheid is met behulp van een apparaat dat ultrasonische trillingen geeft. Hiermee wordt het tandsteen losgetrild. Door het tandsteen te verwijderen door een tandheelkundige voorkomt u gaatjes of ontstekingen aan uw gebit. Bovendien wordt het weghalen van tandsteen door veel patiënten als vrijwel pijnloos ervaren.

Onze specialisten van Praktijk de Mond helpen u graag door u op uw gemak te laten voelen tijdens de behandeling en weer tandsteenvrij rond te lopen. 

Hoe voorkom ik tandsteen?

Het beste is natuurlijk om tandsteen te voorkomen, zodat het niet professioneel verwijderd hoeft te worden. U kunt tandsteen voorkomen door zelf goed uw gebit te blijven verzorgen. Dit doet u door minimaal twee keer per dag uw tanden met fluoride tandpasta te poetsen, zodat tandplak tijdig verwijderd wordt en niet uitgroeit tot tandsteen. Het beste is om te poetsen met een elektrische tandenborstel. Reinig tevens de ruimte tussen uw tanden met tandenstokers of ragers.

Tandsteen is echter niet altijd te voorkomen, hoe goed u ook uw tanden poetst. Daarom adviseren wij halfjaarlijks een controleafspraak bij de tandarts en mondhygiënist in te plannen. Zo zorgt u voor de beste zorg voor uw mondgezondheid.

Kosten tandsteen verwijderen

De kosten van tandsteen verwijderen worden voor kinderen tot 18 jaar geheel vergoed door de basisverzekering. Boven de 18 jaar kunnen de kosten vergoed worden indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten. Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor het verwijderen van tandsteen? Hierover leest u meer op deze pagina

Tandsteen verwijderen bij Praktijk de Mond

Denkt u last te hebben van tandsteen en wilt u daarom een afspraak bij ons maken voor een behandeling? Neemt u dan gerust contact met ons op via het contactformulier of maak direct online een afspraak. Wij beschikken over ervaren tandheelkundigen waarbij persoonlijke aandacht en begeleiding van de patiënten centraal staat. Ons team helpt u graag met het behouden van een gezond gebit en het verwijderen van uw tandsteen om gaatjes en ontstekingen te voorkomen!


  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag

  De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

  * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)