fbpx
 

Tandvlees behandeling

Er zijn verschillende tandvleesbehandelingen. De soort behandeling wordt bepaald door de tandvlees score (DPSI score). De mondhygiënist stelt dit tijdens het mondonderzoek vast.

Er zijn twee verschillende tandvleesbehandelingen:
Ontstoken tandvlees (gingivitis) is een ontsteking van de rand van het tandvlees. Dit heeft een tandvleesscore van 1 en 2. Bij score 1 en 2 zal de mondhygiënist uw tandvlees reinigen door middel van een professionele gebitsreiniging.

Bij het niet behandelen van deze ontsteking kan het zich uitbreiden richting kaakbot. Dit heeft een score van 3- 3+ en 4. Bij deze score wordt het kaakbot afgebroken en kunnen tanden en kiezen los komen te staan en verloren gaan. Dan noemen we het gevorderde  tandvleesontsteking (parodontitis). De mondhygiënist zal de worteloppervlakken per tand of kies grondig reinigen.

Nazorg

Na drie maanden komt u bij ons terug om de behandeling, die wij hebben uitgevoerd, te evalueren en kijken wij hoe de status van de mondhygiëne is. Nadat opnieuw de status is bepaald wordt met u besproken op welke termijn u terugverwacht wordt. Ook wordt het gebit uitgebreid gereinigd en wordt u aangestuurd met aanvullende mondhygiëne instructies. Op deze manier zullen we samen met u voorkomen dat parodontitis terugkeert.

Dit is het nazorg traject.

tandvlees check

Hoe verloopt een DPSI (Dutch Periodontal Screening Index) onderzoek?
Door middel van een pocketsonde worden de ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen gemeten. Dit kan een wat prikkend gevoel geven. Ook kan het tandvlees wat gaan bloeden.

DPSI (tandvleesscore)

Score 0
Het tandvlees is gezond. Geen behandeling nodig.

Score 1
Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt. De behandeling bestaat uit instructie mondhygiëne.

Score 2
Er is tandsteen aanwezig. De behandeling bestaat uit het verwijderen hiervan.

Score 3-
Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, zonder teruggetrokken tandvlees met lichte aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiënist.

Score 3+
Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, met teruggetrokken tandvlees met aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiënist. Eventueel is een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk teneinde te bepalen of lokale chirurgie nodig is.

Score 4
Er zijn pockets van 6 mm diep of meer en er is sprake van ernstige aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiënist. Eventueel is een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk teneinde te bepalen of lokale of uitgebreide chirurgie nodig is