fbpx
 

Wortelkanaalbehandeling

Er bevinden zich meerdere wortels onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies. De wortel zit in het kaakbot en heeft als functie om de tanden en de kiezen stevig vast te laten zitten in de kaak. Wanneer de wortel van uw tand of kies ontstoken raakt door tandbederf, een lekkende vulling of een val, dient u een afspraak te maken bij de tandarts. Voor het oplossen van ontstekingen in het wortelkanaal kunt u bij Praktijk de Mond terecht.

Wilt u voor het maken van een afspraak weten wat de oorzaak van een ontstoken wortelkanaal is en hoe dit wordt behandeld? Wij vertellen het u graag.

Wat is de oorzaak?

In iedere wortel loopt er een wortelkanaal met daarin bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit wordt ook wel de pulpa genoemd. De pulpa kan ontsteken door een infectie via een gaatje, lekkende vulling of na een harde klap op uw tand. Bacteriën zijn meestal de oorzaak van een ontstoken wortelkanaal. Soms geeft de ontsteking geen klachten en soms komen er hevige pijnklachten voor. De tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, omdat het anders zal afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en de kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en de kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Daarom is het van belang om bij klachten tijdig een afspraak te maken bij de tandarts voor het behandelen van uw ontstoken wortelkanaal.

Wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg tijdens de behandeling. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

Allereerst wordt er een foto gemaakt om te bekijken hoe de wortels lopen. Vervolgens krijgt u een verdoving toegediend. Wanneer de verdoving goed is ingewerkt, plaatst de tandarts een cofferdam/rubberdam. Dit is een rubberen lapje dat de kies isoleert. De tandarts boort in de kies en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. De kies wordt daarna met een desinfecterend middel gespoeld. De schoongemaakte kanalen worden met rubberen stiftjes ingevuld en weer gesloten met een vulling. Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur.

Kosten wortelkanaalbehandeling

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de kosten voor een wortelkanaalbehandeling vastgesteld. Deze prijzen hanteren wij uiteraard ook in onze praktijk. De kosten van een wortelkanaalbehandeling verschillen per persoon. Elk persoon heeft een persoonlijke aanpak nodig. Bent u benieuwd naar onze kosten? Dan kunt u hier de weergave van onze kosten bekijken.

Wortelkanaalbehandeling bij Praktijk de Mond

Denkt u last te hebben van een ontstoken wortelkanaal? Dan staat het team van Praktijk de Mond voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd en helpen graag de ontsteking uit het wortelkanaal te verwijderen, zodat u weer een gezonde mond heeft. U kunt contact opnemen via ons contactformulier of direct online een afspraak maken. Samen zorgen wij voor een goede mondgezondheid!


    OchtendMiddag
    OchtendMiddag
    OchtendMiddag
    OchtendMiddag

    De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

    * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)