fbpx
 

Wat te doen bij angst voor de tandarts?

Zeker 40% van de Nederlanders zegt angst te ervaren bij de gedachte aan een bezoek aan de tandarts. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals een vervelende ervaring in het verleden of angst voor de mogelijke pijn van een behandeling. Door deze angst wordt het maken van een afspraak bij de tandarts lang uitgesteld, wat zorgt voor een verslechterd gebit. Een slecht gebit kan leiden tot onzekerheid en een slechte mondgezondheid. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Ervaart u ook angst voor de tandarts en wilt u weten wat u hiertegen kunt doen? Wij informeren u graag om u van uw angst voor de tandarts af te helpen.

Tips voor verminderen angst voor de tandarts

Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen om uw angst voor de tandarts te verminderen. Wij zetten deze graag voor u op een rijtje. 

 • Ademhalingstechnieken kunnen helpen om u voorafgaand aan uw bezoek te kalmeren wanneer u angstig wordt.
 • Afleiding zorgt ervoor dat u minder aandacht besteedt aan de behandeling. Neem daarom uw mobiele telefoon en/of oordopjes mee om muziek op te zetten en daarop te focussen.
 • Neem een familielid, vriend of vriendin mee naar de tandarts afspraak.
 • Het is belangrijk dat u zich vertrouwd voelt bij uw tandarts. Vertel uw tandarts over de angst die u ervaart, zodat de tandarts hiervan op de hoogte is en voorbereid is. Ook kan er dan extra tijd worden genomen voor de behandeling.
 • Laat u op de hoogte brengen van de handelingen die verricht worden tijdens de behandeling. Zo weet u precies wat er gaat gebeuren en waarvoor iedere handeling is bedoeld. Indien u het prettig vindt, kunt u tevens vragen met een spiegel mee te kijken.
 • Spreek een stopteken met uw tandarts af, zodat u de behandeling op ieder moment even kunt pauzeren wanneer de angst te groot wordt.
 • Ervaart u echt teveel angst voor pijn tijdens de behandeling? Vraag de tandarts dan om een verdoving. Dit heeft een kalmerende en geruststellende werking, waardoor u gemakkelijker door de behandeling heen komt.

Angst tandarts bij Praktijk de Mond

Wij beschikken bij Praktijk de Mond over angst tandartsen. Het verschil tussen een reguliere tandarts en een angst tandarts is dat een angst tandarts zich focust op het behandelen van extreem angstige patiënten. Angst tandartsen nemen wat langer de tijd door u stapsgewijs mee te nemen in iedere handeling die tijdens de afspraak wordt verricht. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en waar u aan toe bent. Wilt u een intakegesprek inplannen bij een van onze angst tandartsen? Neemt u dan gerust contact met ons op via ons contactformulier of maak direct online een afspraak. Ons team staat voor u klaar om u van uw angst voor de tandarts af te helpen!


  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag

  De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

  * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)