fbpx
 

Tandenknarsen

Tandenknarsen komt vaak voor bij zowel kinderen als volwassenen. Dit gebeurt dan ook vaak ‘s nachts. Bij tandenknarsen schuiven de tanden en de kiezen krachtig over elkaar. De tandheelkundige term hiervoor is bruxisme. In het algemeen is tandenknarsen onschuldig. Daarentegen kan het ook voor problemen zorgen, zoals gebitsslijtage, breuken van vullingen, kaakklachten en een vergroting van de kauwspieren. Voor het vaststellen van tandenknarsen dient u langs te gaan bij de tandarts. Wanneer u vermoedt dat u last heeft van tandenknarsen, kunt u terecht bij Praktijk de Mond. De tandarts zal dan kijken naar de oorzaak en de oplossing voor het tandenknarsen.

Oorzaak tandenknarsen

De precieze oorzaak van tandenknarsen is moeilijk te achterhalen. Er zijn echter verschillende factoren die in verband worden gebracht met tandenknarsen. Deze factoren zijn: stress, slaapstoornissen, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs. Verder is er achterhaald dat het centrale zenuwstelsel invloed heeft op de kauwspieren. Meestal spelen meerdere factoren een rol bij tandenknarsen.

Gevolgen tandenknarsen

Langdurig tandenknarsen heeft nadelige gevolgen. Zo heeft het een schadelijke invloed op uw gebit. Door tandenknarsen kan het glazuur van uw tanden afslijten. Dit maakt de tanden gevoelig en vatbaar voor gaatjes. Daarbij kunnen de tanden breken of barsten. Wanneer er overbelasting is aan het steunweefsel van de tanden, worden deze aangetast en kunnen de tanden los gaan zitten. Mogelijke klachten van tandenknarsen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, slechte nachtrust, nek- en schouderklachten en gespannen/pijnlijke kaakgewrichten en spieren.

Tandenknarsen behandelen

De eerste stap is om bewust te worden van het tandenknarsen. Hiervoor kunt u hulp krijgen van de tandarts. De tandarts zal een aantal adviezen geven en desnoods een opbeetplaat maken. Een opbeetplaat zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen worden beschermd tegen gebitsslijtage. Daarbij kan het voorkomen dat de spieractiviteit hierdoor afneemt en de kauwspieren meer ontspannen. Verder kan een kaakfysiotherapeut u helpen om de kaakklachten te verminderen. De kaakfysiotherapeut laat u verschillende oefeningen uitvoeren. Indien nodig kan een psycholoog u leren met stress om te gaan.

Tandenknarsen behandelen bij Praktijk de Mond

Vermoedt u dat u last heeft van tandenknarsen? Dan kunt u langskomen bij Praktijk de Mond. Wij zullen de oorzaken achterhalen en een passende oplossing zoeken. Ons team is gespecialiseerd en helpt u graag met het behouden van een gezond en mooi gebit. Voor al uw vragen kunt u contact opnemen via het contactformulier of u kunt direct een afspraak maken. Samen streven wij naar het realiseren van een goede mondgezondheid!


  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag

  De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

  * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)