fbpx
 

Kronen, inlays en bruggen

Kronen, inlays en bruggen kunnen een duurzame optie zijn om de tand of d kies te vervangen of te herstellen. Is het noodzakelijk dat er een groot deel van uw kies of uw gehele kies vervangen moet worden met kronen, inlays of bruggen? Dan kunt u terecht bij Praktijk de Mond.

Wat is een kroon?

Een kroon wordt over uw eigen tand of kies gezet. Dit is dus een kunsttand. Daarbij ziet een kroon er natuurlijk uit, omdat het op maat wordt gemaakt en past bij de rest van uw gebit.

Wanneer een tand of een kies meerdere keren is gevuld of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, kan er een kroon worden gemaakt. Een kroon zorgt ervoor dat een tand of een kies wordt behouden. Verder kan een kroon worden geplaatst als u uw gebit mooier eruit wilt laten zien door bijvoorbeeld verkleuring of misvorming van een tand. Als er een kroon geplaatst gaat worden, wordt er eerst een tijdelijke noodkroon om de omslepen tand of kies geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de tand of de kies wordt beschermd. Wanneer de definitieve kroon af is en is bekeken, wordt de kroon vastgezet door de tandarts. Een kroon kan dan ook van verschillend materiaal worden gemaakt. Welk materiaal er wordt gebruikt, hangt af van uw wensen en de plek in het gebit waar de kroon wordt geplaatst.

tandvlees check

Wat is een inlay?

Een inlay is een ingelegde vulling die niet direct in de mond wordt gemaakt. Deze wordt op het model van de desbetreffende kies gemaakt in het laboratorium. Hierbij geldt dezelfde werkwijze als het maken van een kroon. Inlays kunnen bestaan uit goud, maar tegenwoordig ook uit porselein met behulp van het Cerec-systeem. 

Wat is een brug?

Een brug vervangt een ontbrekende tand of kies. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte van de ontbrekende tand of kies. Dit kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die wordt vastgemaakt aan de naastliggende tanden met zogenaamde retentievleugels. De retentievleugels zorgen voor steun aan de pijlers.

Indien u één of meerdere kiezen mist, helpt een brug u om beter te kauwen. Daarbij voorkomt een brug dat de tanden of de kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Ook wordt er een brug geplaatst wanneer een lege ruimte stoort of als het gebit er niet mooi uitziet.

Kosten kronen, inlays of bruggen 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de kosten van kronen, inlays en bruggen vastgesteld. Deze prijzen worden ook in onze praktijk gehanteerd. De kosten van kronen hangen af van de omstandigheden van de tand of de kies en het gekozen materiaal. De kosten van bruggen worden onder andere bepaald door het materiaal en de duurzaamheid. Hiervoor worden de inkoopkosten door de tandarts berekend. Bent u benieuwd naar onze kosten? Dan kunt u hier de weergave van onze kosten bekijken.

Afspraak maken bij Praktijk de Mond

De meeste mensen zijn niet geheel tevreden met hun gebit wegens het ontbreken aan of misvormingen van een tand of kies. Wilt u graag uw gebit er mooier uit laten zien, omdat er sprake is van een misvorming van een tand of er een tand ontbreekt? Dan kunt u terecht bij de tandartsen van Praktijk de Mond. Wij zijn gespecialiseerd in tandheelkundige zorg en helpen graag bij het realiseren van een mooi en gezond gebit. U kunt contact opnemen via ons contactformulier of direct online een afspraak maken. Samen zorgen wij voor een goede mondgezondheid!


  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag

  De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

  * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)