fbpx
 

Gevoelige tanden

U merkt het direct op zodra u last heeft van gevoelige tanden. Gevoelige tanden voelen namelijk erg vervelend aan. U ervaart dan bijvoorbeeld pijn wanneer uw tanden in aanraking komen met zowel kou als warmte. Ook zure voedingswaren kunnen voor pijnscheuten zorgen. Gevoelige tanden ontstaan doordat het tandbeen, ook wel dentine genoemd, bloot komt te liggen. Als er koude of warme prikkels op het blootliggende tandbeen komt, raakt het in contact met de zenuw in je tanden.

Gelukkig is het echter wel te behandelen. Wij leggen u graag uit hoe u van uw gevoelige tanden kunt afkomen. 

slechte adem

Oorzaak van gevoelige tanden

Het ontstaan van gevoelige tanden kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees. Dit omdat bij teruggetrokken tandvlees de wortels van de tanden bloot komen te liggen. Hierdoor kunnen prikkels van buitenaf sneller in aanraking komen met de zenuwen van je tanden, wat leidt tot gevoelige tanden. Teruggetrokken tandvlees kan de oorzaak zijn van ontstoken tandvlees of parodontitis.

Andere oorzaken van gevoelige tanden kunnen zijn:

 • Tandslijtage, bijvoorbeeld door te veel te tandenknarsen
 • Te hard of juist te lang tanden poetsen
 • Slechte mondverzorging
 • Aantasting van de glazuurlaag van de tanden door het te veel consumeren van zuren in eten of drinken 
 • Gaatjes

 

Gevoelige tanden voorkomen

Om gevoelige tanden te voorkomen, is het van belang om uw gebit van de juiste mondzorg te voorzien. Een goede mondhygiëne is essentieel om gebitsproblemen te voorkomen. Poets daarom minimaal twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta, het liefst met een elektrische tandenborstel. Bovendien dient u de ruimte tussen uw tanden en kiezen schoon te houden. Dit kan door deze ruimte te reinigen met stokers en ragers. Daarbij kunt u voor optimaal resultaat uw mond reinigen met mondspoeling en uw tong schoonhouden met een tongschraper.

Gevoelige tanden behandelen bij Praktijk de Mond?

Heeft u last van gevoelige tanden? Dan is het raadzaam te achterhalen waar deze gevoeligheid vandaan komt. Een mondhygiënist kan u hierbij helpen. Bovendien krijgt u bij een mondhygiënist tips en instructies hoe u uw gebit het beste kunt verzorgen. Bij Praktijk de Mond beschikken wij over een team van mondhygiënisten dat gespecialiseerd is in alles op het gebied van tandheelkundige zorg. Wij willen u voorzien van de best mogelijke mondzorg. Dit doen we door het geven van vakkundig advies en persoonlijke aandacht en begeleiding. Wilt u een afspraak maken bij onze praktijk? Neem gerust contact met ons op of maak direct online een afspraak. Wij helpen u graag om van uw klachten af te komen en rond te lopen met een gezond gebit. 


  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag

  De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

  * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)