fbpx
 

Oorzaak ontstoken wortelkanaal

De tanden bestaan uit een kroon en wortels. Kronen zijn zichtbaar boven het tandvlees. De wortels ziet u echter niet. De wortels zijn onder het tandvlees verankerd. Een wortel beschikt over zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Elke wortel bevat een kanaal. Dit wordt ook wel het wortelkanaal genoemd. Wanneer er een ontsteking plaatsvindt in een wortelkanaal of het kaakbot is er een wortelkanaalbehandeling vereist. Dit is nodig om de ontsteking rondom het wortelpunt van een tand of kies op te lossen. Maar wat is de oorzaak van een ontstoken wortelkanaal en hoe weet u of u hiermee te maken hebt?

Ontstaan van een ontstoken wortelkanaal

Een ontsteking in het wortelkanaal wordt dit ook wel pulpitis genoemd. Het ontstaan van een ontstoken wortelkanaal kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de meest voorkomende oorzaak van een ontsteking gaatjes in het gebit. Andere oorzaken waardoor een ontstoken wortelkanaal kan ontstaan, zijn vullingen, irritatie door het boren, tandbreuk of bleekproducten. Ook overbelasting van het gebit of trauma’s kunnen een oorzaak zijn.

Symptomen ontstoken wortelkanaal

De symptomen waarmee u te maken krijgt bij een ontstoken wortelkanaal zijn:

 • Continue sprake van kloppende pijn in tanden, kiezen en/of kaak
 • Pijn bij het kauwen
 • Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes
 • Koorts als gevolg van zwellingen

 

Belang van een wortelkanaalbehandeling

Een ontstoken wortelkanaal kan leiden tot veel pijn. Heeft u te maken met een ontstoken wortelkanaal? Dan is het van belang een wortelkanaalbehandeling te laten uitvoeren. Dit is noodzakelijk omdat de ontsteking niet vanzelf of met pijnstillers over gaat. Wilt u geen wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren om van uw ontsteking af te komen, dan kan de ontsteking leiden tot het afsterven van de zenuw. Het gevolg hiervan is dat uw tanden en/of kiezen hierdoor loskomen en u deze kunt verliezen. Daarom is het van belang om bij een ontstoken wortelkanaal een wortelkanaalbehandeling te laten verrichten bij uw tandartspraktijk.

Heeft u te maken met één of meerdere symptomen die duiden op een ontstoken wortelkanaal? Maak dan (online) een afspraak bij onze praktijk. Onze professionals helpen graag uw gebit weer geheel ontstekingsvrij te maken. Wij zorgen voor de best mogelijke mondzorg!


  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag
  OchtendMiddag

  De tandvleescontrole is gratis en geheel vrijblijvend. U dient minimaal 24 uur van te voren de afspraak te wijzigen of af te zeggen.

  * verplichte velden (alleen volledig ingevulde formulieren kunnen in behandeling worden genomen)