fbpx
 

4 stappenplan mondhygiënist

1. Kennismaking

2. Behandelplan

3. Behandeling

4. Evaluatie

Stap 1: Kennismaking en het in kaart brengen van de mondgezondheid.

Dit is het onderzoek van uw mond en tandvlees. Verder wordt er gekeken naar het gebit in relatie tot uw algehele gezondheid. De mondhygiënist zal tijdens dit onderzoek uw tandvlees een cijfer (DPSI- score) geven. Dit is afhankelijk van de ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen.

Stap 2: Behandelplan

Voordat wij beginnen met behandelen maken wij een behandelplan. Dit wordt met u besproken en alle geplande verrichtingen worden aan u uitgelegd. Ook krijgt u een begroting met de verwachte kosten. Heeft u een tandartsverzekering, dan zal de mondhygiënist met u mee kijken of de kosten binnen de vergoeding vallen.

Er wordt dan meer tijd voor uitgetrokken en waarschijnlijk zijn er ook vervolgafspraken nodig

Stap 3: Behandeling

Preventieve gebitsreiniging.
Indien er sprake is van tandsteen en tandplak wordt uw gebit tijdens de eerste afspraak gereinigd. Er wordt aanvullend advies en voorlichting gegeven over de  verzorging van het gebit.

Ook krijgt u instructies voor het flossen, tanden stoken en ragen. Pas als de mondhygiëne goed is, heeft de behandeling blijvend effect. Na het reinigen wordt het gebit gepolijst met behulp van een borsteltje en speciale polijstpasta. De tanden en kiezen worden op deze manier helemaal glad gemaakt. 

Ernstige tandvleesproblemen.
Als er uit het mondonderzoek gebleken is dat er sprake is van gevorderde tandvlees ontsteking zal de mondhygiënist meerdere afspraken met u inplannen.

De mondhygiënist reinigt de verdiepte pockets grondig waardoor de tandplak en het tandsteen verwijderd worden. Ook krijgt u voorlichting  en instructie om zelf het gebit zo goed mogelijk te kunnen verzorgen. Om tandvlees ontsteking te voorkomen is goede hygiëne uiterst belangrijk. Tanden poetsen alleen is niet voldoende om de mond gezond te houden. Daarom wordt er tijdens de behandeling instructie gegeven om tussen de tanden en kiezen zo goed mogelijk te reinigen. Op deze manier wordt de tandvleesontsteking verholpen.

Stap 4: Evaluatie

De eerst volgende afspraak is een evaluatie over de tandvleesbehandeling die wij hebben uitgevoerd. Dit kan na 3 of 6 maanden zijn. Dit is afhankelijk van de situatie in de mond.  Tijdens deze afspraak wordt er gekeken of de behandeling goed is aangeslagen en of u de instructie hebt opgevolgd. Ook zal de mondhygiënist uw mond controleren op tandsteen en tandplak en dit verwijderen en waar nodig u aansturen met de verzorging.